Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

Βόμβες σύρριζα στην τέντα Η καταστροφή διοικητικού κτίριου κοντά στο οχυρό Καντάφι, προκάλεσε σύγχυση στους κόλπους των συμμάχων, για το εάν η φυσική εξόντωση του συνταγματάρχη αποτελεί σκοπό των επιθέσεων


Βόμβες σύρριζα στην τέντα


Τετραώροφο διοικητικό κτίριο μέσα στο οχυρό του Καντάφι στην Τρίπολη επλήγη από συμμαχικούς πυραύλους τη νύχτα της Κυριακής, παρότι Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος τόνιζαν πως ο Καντάφι ή η βάση του δεν αποτελούν στόχο των επιδρομών.

Ωστόσο, το CNN επικαλούμενο ανώνυμη δήλωση στρατιωτικού
αξιωματούχου της συμμαχίας, επιβεβαιώνει τη στοχοποίηση και την επίθεση εναντίον του οχυρού του Λίβυου ηγέτη.
Βόμβες σύρριζα στην τέντα
Περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι λιβυκές αρχές, σε μια σπάνια ενέργεια, συνόδευσαν ξένους δημοσιογράφους στο στρατιωτικό σύμπλεγμα Μπαμπ αλ Αζίγια, που αποτελεί βάση του Καντάφι, όπου τους επέδειξαν ένα τετραώροφο κατεστραμμένο κτίριο, δηλώνοντας ότι το κτίριο επλήγη από πύραυλο και εκφράζοντας την πεποίθηση του καθεστώτος ότι ο Καντάφι αποτελεί στόχο των συμμαχικών επιχειρήσεων.
Βόμβες δίπλα από την τέντα
Σε μικρή απόσταση από την τέντα στην οποία ο Καντάφι συνηθίζει να υποδέχεται τους καλεσμένους του, το τετραώροφο κτίριο ήταν απλώς ένας σωρός ερειπίων, ενώ μια μεγάλη οπή ήταν εμφανής στην πρόσοψή του.
Οι ξένοι ανταποκριτές ήδη από τις 10 το βράδυ της Κυριακής, μετέδιδαν ότι ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη, καπνός άρχισε να υψώνεται από το σημείο όπου βρίσκεται το οχυρό του Καντάφι και επί ώρα ακούγονταν καταιγισμός αντιαεροπορικών πυρών.
«Ήταν ένας βάρβαρος βομβαρδισμός» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ, δείχνοντας θραύσματα οβίδων τα οποία είπε πως προέρχονται από τον πύραυλο.
«Αποτελεί αντίφαση με τις δηλώσεις Αμερικανών και Δυτικών … ότι δεν είναι στους στόχους τους αυτή η τοποθεσία» πρόσθεσε ο Ιμπραήμ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπήρξαν θύματα από την πυραυλική επίθεση.
Ανθρώπινη ασπίδα
Δίπλα στο γκρεμισμένο κτίριο μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του Καντάφι που από το Σάββατο λειτουργεί ως ανθρώπινη ασπίδα στο οχυρό του Λίβυου ηγέτη, φώναζε συνθήματα κατά της συμμαχικής επέμβασης.
Στρατεύματα και άνδρες της πολιτοφυλακής είχαν αναπτυχθεί γύρω από το υψηλό τείχος που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του οχυρού του Καντάφι.
Περίπου μισή ώρα μετά τις πρώτες αναφορές για εκρήξεις στην Τρίπολη και αντιαεροπορικά πυρά, ο εκπρόσωπος του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, δήλωνε πως ο Καντάφι δεν πλήττεται και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των στόχων των συμμαχικών επιδρομών. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα και ο Λευκός Οίκος.
Παράλληλα, ο Γκόρτνεϊ δήλωνε ότι οι συμμαχικές επιδρομές «κρίνεται ότι υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές» και ότι δεν έχει αναφερθεί κάποια νέα αεροπορική δραστηριότητα εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης.
Καίριο πλήγμα
«Η Βεγγάζη δεν είναι απολύτως ασφαλής έναντι ενδεχόμενης επίθεσης, αλλά είναι σίγουρα υπό μικρότερη απειλή σε σχέση με χθες», εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για όλες τις δηλώσεις του Καντάφι, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού του ότι θα επιβάλλει κατάπαυση πυρός.
Ο Αμερικανός αντιναύαρχος κατέληξε αναφέροντας ότι ως αποτέλεσμα της πρώτης ολονύχτιας επιδρομής εναντίον κυβερνητικών στόχων, έχουν πληγεί καίρια τα αντιαεροπορικά συστήματα της Λιβύης.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε επίσης ότι δεν πραγματοποιούνται επιδρομές εναντίον του Καντάφι, αποφεύγοντας όμως με διπλωματικό τρόπο να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον.
Το αμερικανό δίκτυο CNN, αρκετή ώρα μετά τις αναφορές για πυραυλική επιδρομή στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζίγια, βάση και οχυρό του Καντάφι, μετέδιδε ότι «στρατιωτικός αξιωματούχος της συμμαχίας επιβεβαιώνει στο CNN ότι το οχυρό του συνταγματάρχη Καντάφι στην Τρίπολη ήταν στόχος επιδρομής λόγω των διοικητικών του εγκαταστάσεων».
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε ότι το στρατιωτικό συγκρότημα στοχοποιήθηκε επειδή περιλαμβάνει εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου των Λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.
Δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση πυρός
Ώρες νωρίτερα, ανταποκριτής του BBC στην Τρίπολη μετέδιδε ότι στην περιοχή γύρω από το οχυρό Καντάφι υπάρχουν εγκαταστάσεις με αντιαεροπορικό οπλισμό, ο οποίος πιθανότατα να αποτελεί στόχο των συμμαχικών επιθέσεων και όχι αυτό καθαυτό το συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζίγια.
Λίγες ώρες αργότερα και στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκδήλωση της συμμαχικής επιχείρησης εναντίον της Λιβύης, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, Είχε προηγηθεί δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον από το Λονδίνο, ο οποίος αμφισβητούσε εμφανώς την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από τις Λιβυκές αρχές και τόνιζε πως ο Καντάφι θα κριθεί πολύ σύντομα από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια του.
Κι ενώ σύγχυση επικρατούσε για το τί ακριβώς συμβαίνει στην Τρίπολη, γινόταν γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει την εκεχειρία» που κήρυξε ο Καντάφι.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...