Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


17 Μαρ 2011

Χειραγώγηση των social media


Λογισμικό του αμερικανικού στρατού δημιουργεί ψεύτικες διαδικτυακές ταυτότητες με σκοπό να διαδώσει παντού την φιλοαμερικανική προπαγάνδαΟ αμερικανικός στρατός αναπτύσσει ένα  λογισμικό  με το οποίο θα προσπαθήσει να  χειραγωγήσει  κρυφά  ομάδες ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να  προσλάβει  ειδικευμένους χειριστές   οι οποίοι θα πρέπει να
διαδίδουν στο διαδίκτυο την φιλοαμερικανική προπαγάνδα.
Η Ntrepid, μια νεοσύστατη  καλιφορνέζικη εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) για να αναπτύξει μια  "ηλεκτρονική υπηρεσία διαχείρισης προσώπων".
Το λογισμικό θα κατασκευάζει ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και ο κάθε χειριστής θα έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται  από όπου βρίσκεται, μέχρι και δέκα ψεύτικα προφίλ.
Έτσι κάποιος μπορεί να είναι την ίδια στιγμή, άνδρας, γυναίκα, Αμερικανός, Ασιάτης κλπ.
Η σύμβαση ορίζει ότι  κάθε άτομο  που θα προσλαμβάνεται για τη συγκεκριμένη δουλειά θα  πρέπει να έχει ένα "πειστικό"  υπόβαθρο όπως επίσης δεν θα πρέπει να έχει το "φόβο να ανακαλυφθεί από αντιπάλους του".
Θα υπάρχει ένας "εικονικός ιδιωτικός server" στις Η.Π.Α και άλλοι οκτώ εκτός της χώρας ώστε να καλύψει και τους υπόλοιπους χειριστές σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Όταν θα αναπτυχθεί  το λογισμικό ο χειριστής θα μπορεί εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο σε μία θέση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να στέλνει  tweets, retweets  να γράφει σε διάφορα chatroom.
Ο  εκπρόσωπος της  Centcom Μπίλ Σπικς  δήλωσε "Με αυτή τη τεχνολογία θα ταξινομούνται οι δραστηριότητες όλων αυτών των ιστοσελίδων που είναι γραμμένες σε  ξένες γλώσσες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη  Centcom να καταπολεμήσει τη βία εξτρεμιστικών και την προπαγάνδα κατά των Η.ΠΑ."
Οι γλώσσες στις οποίες θα  διεξάγονται οι παρεμβάσεις θα είναι τα αραβικά τα  περσικά τα Ουρντού και τα Παστού.
Το συμβόλαιο θα αποφέρει στην Ntrepid, 2,76 εκατομμύρια δολάρια, ενώ προβλέπεται αρχικά να προσληφθούν 50 χειριστές οι οποίοι θα διαχειρίζονται 10 ψεύτικες ταυτότητες ο καθένας.
Η πρακτική όμως αυτή δεν είναι σημερινή καθώς ήδη από το 2009, χρησιμοποιώντας, "ανώνυμες" βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές Άρβιντ Ναραγίαναν και Βίταλ Σματικόβ, του πανεπιστημίου Όστιν, κατάφεραν να εντοπίσουν τα ονόματα χρηστών του Twitter, οι οποίοι, χρησιμοποιούσαν επίσης και το Flickr.
Οι παραπάνω μέθοδοι, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το αμερικανικό πεντάγωνο, το οποίο εντατικοποίησε τις προσπάθειες του, για εξόρυξη δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Άμυνας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA),τον περασμένο  Σεπτέμβριο, δημοσίευσε μία διφορούμενη αίτηση, ζητώντας  πληροφορίες.
Επισήμως ,το πρόγραμμα  προέβλεπε την εξεύρεση τρόπων για να διατηρηθεί η ανωνυμία των δεδομένων που μελετήθηκαν, καθώς  και η κρυπτογράφηση τους, ώστε να προστατευθούν από "αρνητικές ερμηνείες".ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...