«Παράπλευρες απώλειες» ενός αμείλικτου πολέμου με συμφέροντα είναι οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι περικοπές στις δαπάνες είναι μεγάλες. Το «λίπος» μειώνεται κι αυτό φέρνει γκρίνια και αντίδραση. Τα μεγάλα συμφέροντα, επίορκοι γιατροί και προμηθευτές διαμορφώνουν συνθήκες κρίσης, καθώς τα περιθώρια κερδών μειώνονται δραματικά.
Ο πόλεμος, ωστόσο, δεν γίνεται στο πεδίο της μάχης. Αφορά, κυρίως, τις εντυπώσεις, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν εντατικά, όσο ποτέ. Χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις αυξάνονται συνεχώς, στοιχείο που θέτει σε αμφιβολία τις καταγγελίες για άδειες αποθήκες υλικού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας: Ο διευθυντής της εντατικής ζήτησε από τους συγγενείς των ασθενών να συνδράμουν σε υλικό, ενώ οι γιατροί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία με την άδεια αποθήκη.
Εντολή για ΕΔΕ
Η διοίκηση της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής αντέδρασε αμέσως. Ζήτησε να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση, θεωρώντας ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις καταγγελίες. Παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά όχι τέτοιες που να δικαιολογούν την υπολειτουργία του νοσοκομείου.
Τα στοιχεία φαίνεται να τη δικαιώνουν, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2011 στο νοσοκομείο έγιναν περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010! Πώς γίνεται να πραγματοποιούνται κάθε μήνα 666 επεμβάσεις και 150.617 εργαστηριακές εξετάσεις, όταν οι αποθήκες είναι άδειες από υλικό;
Υποκινούμενα
Το υπουργείο Υγείας απαντά στον «ανταρτοπόλεμο» με άμεση αντίδραση. Θεωρεί ότι τα χτυπήματα που δέχεται το ΕΣΥ είναι υποκινούμενα και πρέπει να ανταποδίδονται αμέσως: «Είναι λογικό να υπάρχει αντίδραση, έπειτα από μια μείωση δαπανών κατά 30%» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος.
Η περίπτωση του νοσοκομείου Αλεξάνδρα έδειξε ότι ?ενώ υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια και υγειονομικό υλικό? η διοίκηση υποχρεώθηκε να βγάλει το νοσοκομείο από την εφημερία, δεχόμενη ως σωστές τις υποδείξεις διευθυντών.
Το πόρισμα της εξέτασης επέρριψε ευθύνες μόνο σε διοικητικό προσωπικό.
Με εντολή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου η διοίκηση του νοσοκομείου απομακρύνθηκε, ενώ η εξέταση επαναλήφθηκε, προκειμένου να διερευνηθούν και ευθύνες γιατρών.
Η πρόσφατη υπόθεση του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι γιατροί του νοσοκομείου είχαν προκαλέσει οικονομική «αιμορραγία» 2,9 εκατομμυρίων σε δύο χρόνια, με απευθείας αναθέσεις υλικού. Με σειρά εγγράφων του ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει να τεθούν σε αργία δέκα γιατροί και έξι από αυτούς απομακρύνθηκαν τελικά από το ΕΣΥ.
Τα δύο πορίσματα, για τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Ασκληπιείο Βούλας, αναμένεται να παραδοθούν στον υπουργό την Τρίτη. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια υπονόμευσης των νοσοκομείων και έχει ζητήσει από τους διοικητές τους να παρεμβαίνουν αμέσως σε κάθε καταγγελία.
Το μεγάλο φαγοπότι
Οι έλεγχοι έριξαν το κόστος 80%
Τεράστια είναι τα περιθώρια μείωσης της σπατάλης στα νοσοκομεία. Με υποτυπώδεις παρεμβάσεις προκύπτουν μειώσεις έως και 80% στα υλικά. Το «πάρτι» στον χώρο της Υγείας βαίνει προς το τέλος του, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η σπατάλη ήταν χωρίς προηγούμενο και ?σε ορισμένες περιπτώσεις? παραμένει μεγάλη. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής ακυρώθηκε παλαιότερος διαγωνισμός για προμήθεια αξονικού τομογράφου.
Ο τομογράφος ήταν 16 τομών και το κόστος του έφτασε το 1,3 εκατομμύριο ευρώ. Με τον νέο διαγωνισμό το εν λόγω νοσοκομείο προμηθεύεται πολύ πιο σύγχρονο αξονικό τομογράφο (64 τομών), με τα μισά χρήματα (650.000 ευρώ)! Στο ίδιο νοσοκομείο καταγράφηκε μείωση κατά 80% στους βηματοδότες, 50% στα αντιδραστήρια και 31% στο λοιπό υγειονομικό υλικό. Το ίδιο διάστημα υπήρξε αύξηση κατά περίπου 7% στις χειρουργικές επεμβάσεις.ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου