-Κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την εφορία, μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο ποσό. Εναλλακτικά η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς.
-Μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 8.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχετική μελέτη, η οποία θα δείχνει τις ομάδες των υπόχρεων που θα θίγονται από το «ψαλίδι» των 4.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο.
-Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
-Μείωση στα 250.000 ευρώ του αφορολογήτου για τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.
-Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012, που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ.
-Μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνονται δε κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000 - 150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000 - 200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
-Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τις συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου καθώς και των αυξημένων κατά 40% αφορολόγητων ορίων που ισχύουν σε όλα τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
♦ Μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.
♦ Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα νερά (soft drinks).
♦ Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης, του φυσικού αερίου αλλά και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων.
♦ «Tακτοποίηση» των περίπου 1,2 εκατομμυρίων αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας. Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυτών των κτισμάτων.
♦ Σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
♦ «Κόψιμο» επιχορηγήσεων έως και 30% σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.
♦ Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις.
♦ Περικοπές φοροαπαλλαγών. Θα κοπεί το 40% των φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.λπ.) για να εξοικονομηθούν 2 - 3 δισ. ευ-ρώ. Σήμερα στοιχίζουν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Και εδώ θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, με πιθανή κατάργηση για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000-70.000 ευρώ ετησίως.
♦ «Ψαλίδι» σε κοινωνικά επιδόματα και χορήγηση βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, με πιθανό σενάριο τη διατήρηση για όσους φθάνουν στο όριο της φτώχειας, ήτοι 6.200 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 13.608 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
♦ Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Αυτό θα προκαλέσει νέες περικοπές αποδοχών για τους εργαζομένους στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους δημόσιους οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι το συνολικό όφελος που μπορεί να αποδώσει βάσει της ειδικής έκθεσης των εμπειρογνωμόνων μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 4,6 δισ. ευρώ.
♦ Μείωση των προσλήψεων πέραν του κανόνα 1:5, με πιθανό σενάριο το 1:7 ή ακόμα και 1:10, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις υπαλλήλων από φορείς ή θέσεις που θα καταργηθούν.
♦ Απολύσεις 150.000 συμβασιούχων που εργάζονται σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Δημοσίου. ΤΟ ΠΟΝΤΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου