Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαΐ 2011

Διπλό κούρεμα στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ

Ενα
 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται. 
Περισσότερο αν υπερβαίνουν τα 300€ και λιγότερο αν είναι χαμηλότερες από
 το ποσόν αυτό Μετά τον νέο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ (4%-9% κλιμακωτά και για ολόκληρο το ποσό) σε υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, το σενάριο επανέρχεται τώρα για τις επικουρικές.
Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται. Περισσότερο αν υπερβαίνουν τα 300€ και λιγότερο αν είναι χαμηλότερες από το ποσόν αυτό Και αυτό προκειμένου να
συγκεντρωθεί ένα ποσό άνω των 650 εκατ. ευρώ την 5ετία 2011-2015, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Μόνο το επικουρικό του ΙΚΑ παρουσιάζει ετήσιο αναλογιστικό έλλειμμα 360 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Και αυτό θα γίνει με δύο τρόπους (διπλό κούρεμα):
1Αφενός μέσω της εισφοράς που θα επιβληθεί σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ το μήνα (σ.σ. εισφορά που μπορεί να φτάσει το 10% στα καταβαλλόμενα).
Παλιοί και μελλοντικοί
2Αφετέρου μέσω της μείωσης των συντάξεων σε όλους του ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), περικοπή που μπορεί να οδηγήσει τις επικουρικές κάτω του 15% της κύριας (από 25%-70% σήμερα, αναλόγως του Ταμείου).
Από την πρώτη πηγή αναμένεται να συγκεντρωθούν, κατά μέσο όρο, 500 ευρώ (130 εκατ. στο σύνολο) από κάθε συνταξιούχο (επικουρικής σύνταξης), πέραν της εισφοράς που πιθανότατα πληρώνει στην κύρια (τύπου ΛΑΦΚΑ), αλλά και της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης (Μνημόνιο). Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές είναι πάνω από 1 εκατ., αλλά μόνο 300.000 εξ αυτών παίρνουν παροχές πάνω από το κατώφλι που τέθηκε των 300 ευρώ ανά μήνα.
Αλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις απώλειες στις επικουρικές, δέχτηκαν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές. Κάτι που φαίνεται να ευνοεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Αρκεί να υπάρχει συναίνεση γύρω από αυτό και από τους εργοδότες, στο βαθμό που τα δυο μέρη εισφέρουν ισόποσο (3%+3% επί του μισθού) στα εν λόγω Ταμεία.
Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί συμφώνησαν οι εισφορές τους να παγιωθούν στα επίπεδα του 2009, πριν από τις μισθολογικές περικοπές που επιβλήθηκαν πέρυσι (Μνημόνιο) και έτσι, ποσοστιαία, αυξήθηκαν οι εισφορές ώστε να παραμείνει σταθερή η επικουρική σύνταξη. Το ίδιο φαίνεται να προωθείται και στο Ταμείο εφάπαξ του ΟΣΕ.
Πιο βαριές περικοπές στο ΕΤΕΑΜ
Ειδικά στο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που φαίνεται να καλύπτει τις 2 από τις 3 επικουρικές συντάξεις (670.000 από ένα σύνολο 1.000.000 επικουρικές, συν 140.000 από το επικουρικό ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου), φαίνεται ότι θα γίνουν και οι πιο σημαντικές περικοπές. Εάν όχι στις εισφορές (λίγες παροχές ξεπερνούν την οροφή των 300 ευρώ), σίγουρα μέσω της πίεσης στις συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το 20% της κύριας από 26% σήμερα. Εξάλλου ο ν. 2084/92 (Σιούφα) προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα κινούνται κάτω του 20% για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1992.
Το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα ΕΤΕΑΜ έχει «δανείσει» ακούσια το ΙΚΑ με το ποσό των 3 δισ. ευρώ (τα εισπράττει από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το ΙΚΑ αλλά δεν τα αποδίδει), ενώ μαζί με τους τόκους ξεπερνά το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Τώρα το ΕΤΕΑΜ καταβάλλει τις συντάξεις με τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΙΚΑ (στο όνομα των παλαιών οφειλών), με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. *ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...