Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαΐ 2011

Εκκρεμότητες με τα κλειστά επαγγέλματαΣτον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου σκούπα τον περασμένο Μάρτιο τίποτα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά εξηγήσεις και η τρόικα να μιλά για μεταρρύθμιση που έμεινε «στα χαρτιά».
Το θέμα βρίσκεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λίστα των 350 κλειστών
επαγγελμάτων που υποτίθεται ότι έπρεπε να ανοίξουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 123 /2006, γνωστής και ως οδηγίας Bolkenstein για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της Ε.Ε.
Η προθεσμία για την έναρξη της απελευθέρωσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκπνέει σε περίπου 40 ημέρες, την 1η Ιουλίου, και όλα τα υπουργεία -μηδέ του Οικονομικών εξαιρουμένου- συνεχίζουν να αναζητούν τον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα πρέπει να απελευθερωθούν.
Η λίστα των περίπου 350 επαγγελμάτων δεν έχει επικυρωθεί επισήμως από κανένα υπουργείο. Τα περισσότερα υπουργεία, πέντε χρόνια μετά την ισχύ της οδηγίας, δεν είναι σε θέση να αναφέρουν με ακρίβεια ποια επαγγέλματα από αυτά που είναι της αρμοδιότητάς τους πρόκειται να «ανοίξουν».
Εκτός όμως από την έλλειψη της λίστας, ο νόμος δεν μπορεί να έχει ακόμη εφαρμογή αφού εκκρεμεί η έκδοση των συνολικά 15 Προεδρικών Διαταγμάτων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την άρση περιορισμών στα πέντε επαγγέλματα (του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή), τα οποία απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είχε σταλεί από την επιτροπή εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. -η οποία εποπτεύει την υλοποίηση της οδηγίας- στις αρμόδιες γραμματείες όλων των υπουργείων αίτημα να αποσταλούν μέχρι τις 20 Απριλίου αναλυτικοί πίνακες με τα επαγγέλματα που περιλαμβάνει το γράμμα του νόμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στην τρόικα, δεν εστάλη εντός προθεσμίας καμία ενημέρωση, παρά και δεύτερη επιστολή που εστάλη. Πολύ μικρή ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες και η ανταπόκριση στο αίτημα του υπουργείου για ενημέρωση αναφορικά με τους φραγμούς που επιθυμεί κάθε υπουργείο να διατηρήσει (η προθεσμία έληξε χθες).
Στις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από περίπου ένα μήνα για την παροχή εξηγήσεων -η οποία αναμένει απάντηση- εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ, έρχεται τώρα να προστεθεί και η τρόικα.
Στον έλεγχο για την εφαρμογή του νομοσχεδίου διαπίστωσε «μηδενικό αποτέλεσμα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε μια από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του μνημονίου».
Ο απολογισμός που έγινε από την τρόικα στα υπουργεία αλλά και από το καθ' ύλην αρμόδιο για το συντονισμό υπουργείο Οικονομικών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Οι φόβοι που εξέφρασαν δημοσίως έναν μήνα πριν εκπρόσωποι της Κομισιόν που ήρθαν στην Ελλάδα για τον ίδιο λόγο, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Στις παρατηρήσεις τους οι εκπρόσωποι των ελεγκτών τονίζουν ότι το μέτρο είναι κομβικό για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά. Αν όμως δεν είναι όλα έτοιμα σε δύο μήνες, εκφράζονται φόβοι ότι θα προκληθεί τεράστια σύγχυση στον καταναλωτή αλλά και στο πάνω από 1 εκατομμύριο εμπλεκόμενους επαγγελματίες και εργαζομένους σε αυτούς τους κλάδους, αν το τοπίο δεν ξεκαθαρίσει.
Σημείωσαν επίσης ότι όσο δεν ξεκαθαρίζονται τα πράγματα η αγορά των επαγγελμάτων αυτών δεν απελευθερώνεται καθώς οι επαγγελματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν δεν θα ξέρουν τι ανταγωνισμό θα αντιμετωπίσουν για να προετοιμαστούν ούτε οι «υποψήφιοι» δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να επιχειρήσουν.
Η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις και για τα 5 επαγγέλματα τα οποία απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο με βάση το νόμο. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν θεωρεί αρκετές τις αλλαγές, εκτιμώντας ότι πρέπει να δίδουν μεγαλύτερη ευχέρεια στον πελάτη για την επιλογή των υπηρεσιών (π.χ. υποχρεωτική μεσολάβηση δικηγόρου) αλλά και να διασφαλίζεται η άρση κατώτατων αμοιβών.
Καταργείται η απαίτηση διοικητικής άδειας
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου, κάθε επαγγελματίας, από τον υπαίθριο λιανοπωλητή, τον έμπορο, τον τουριστικό πράκτορα, τον κομμωτή, τον τεχνίτη, έως τον ιδιοκτήτη σχολής, το δικηγόρο και τον αρχιτέκτονα θα μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Δηλαδή καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
Η μόνη υποχρέωση που ορίζει ο νόμος είναι η προηγούμενη 3μήνη γνωστοποίηση ενδιαφέροντος στις αρμόδιες αρχές ώστε αυτές (αν θέλουν και μπορούν) να κάνουν προληπτικό έλεγχο.
Σύμφωνα με το νόμο, σε όποιο επάγγελμα δεν υπάρξει εξαίρεση καταργούνται περιορισμοί γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Επίσης, δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και άσκησης επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...