Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


11 Μαΐ 2011

Σφαίρες για το στοίχηµα

Ακόµα και φόνους είναι πιθανόν να έχουν διαπράξει τα µέλη της µαφίας που προκαθορίζει τα αποτελέσµατα ποδοσφαιρικών αγώνων, αποκαλύπτει υψηλόβαθµο στέλεχος της γερµανικής αστυνοµίας που ερευνά την υπόθεση.

Μιλώντας στο περιθώριο της έναρξης της συνεργασίας της FIFA µε την Ιντερπόλ για την εξάρθρωση της µαφίας του στοιχήµατος,το υψηλόβαθµο στέλεχος της αστυνοµίας του Μπόχουµ Φρίντελµ Αλτανς τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει δολοφονίες που να συνδέονται µε τις προσπάθειες να προκαθοριστούν αποτελέσµατα αγώνων: «∆εν µπορώ να προσδιορίσω αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι έχει συµβεί. Πρόκειται για µια νέα µορφή οργανωµένου εγκλήµατος, ένα νέο φαινόµενοστην Ευρώπη. Στην Ασία το βλέπουµε για πολλά χρόνια, αλλά στην Ευρώπη αυτό το πρόβληµα δεν ήταν τόσο προφανές».

Ο γερµανός αξιωµατούχος υπογράµµισε πως τα στηµένα παιχνίδια αποφέρουν στις εγκληµατικές οργανώσεις πολύ περισσότερα χρήµατα µε µικρότερο ρίσκο σε σχέση µε το εµπόριο των ναρκωτικών και πρόσθεσε πως σήµερα δρουν στην Ευρώπη «τέσσερις, πέντε ή έξι» εγκληµατικές οργανώσεις όµοιες µε αυτή που εξαρθρώθηκε πρόσφατα στη Γερµανία, τα µέλη της οποίας κάθονται αυτή την περίοδο στο εδώλιο του κατηγορουµένου σε δικαστήριο του Μπόχουµ.

Μόνο η εισαγγελία της γερµανικής πόλης έχει ενδείξεις πως σε 300 παιχνίδια ανάµεσά τους διεθνή, των προκριµατικών του Τσάµπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, είχαν προκαθοριστεί τα αποτελέσµατά τους από τη µαφία.

Ενα από τα προβλήµατα είναι οι χαµηλές ποινές που επιβάλλονται σε µερικές χώρες, πιστεύει ο Αλτανς και θεωρεί πως τα 1,7 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί σε συνολικά 200 παίκτες, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου.

Με την άποψη αυτή συµφωνεί και ο νέος διώκτης της µαφίας του στοιχήµατος Κρις Ιτον.

Πρώην στέλεχος της Ιντερπόλ και νυν επικεφαλής της επιτροπής για την ασφάλεια της FIFA, ο Ιτον πιστεύει πως ταδύο µέλη τουδιεθνούς κυκλώµατος που έστηναν αγώνεςκαι πρόσφατα κατονοµάστηκαν συγκαταλέγονται στα µεσαία στελέχηστην πυραµίδα του οργανωµένου εγκλήµατος και υπόσχεται πως θα φτάσει στην κορυφή.

Τις επόµενες ηµέρες θα ταξιδέψει στη Μαλαισία για να ερευνήσει τα δύο διεθνή φιλικά παιχνίδια που έδωσε η εθνική οµάδα της χώρας µε τη Ζιµπάµπουε το 2009, για τα οποία πιστεύεται πως τα αποτελέσµατά τους είχαν προκαθοριστεί. Ο γενικός γραµµατέας της Ιντερπόλ Ρον Νοµπλ εκφράζει την έκπληξή του για τον τρόπο που δρα το διεθνές έγκληµα και τις µεθόδους που χρησιµοποιούν γιατο ξέπλυµα του βρώµικου χρήµατος. Θεωρεί, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του, πως η Ασία είναι η πηγή του κακού, γι’ αυτό και η Ιντερπόλ σε συνεργασία µε τη FIFA θα δηµιουργήσει στη Σιγκαπούρη βάση για την καταπολέµηση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.


Ξύλο σε όσους «ξεχνούν» να πληρώσουν

Απειλές, εκβιασµούς και ξυλοδαρµούς παικτών του παράνοµου στοιχήµατος έχει καταγράψει το αστυνοµικό δελτίο στην Ελλάδα για τα µεταξύ τους ξεκαθαρίσµατα. «Οι παίκτες που “ξεχνούν” να πληρώσουν τα χρέη τους αρχικά βρίσκονται αντιµέτωποι µε απειλές, ακολουθούν οι εκβιασµοί και αν και τότε δεν συµµορφωθούν, βρίσκονται αντιµέτωποι µε µπράβους που αναλαµβάνουν να εισπράξουν τα οφειλόµενα. Τα ποσά που παίζονται στον ηλεκτρονικό και παράνοµο τζόγο στην Ελλάδα είναι τεράστια και η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ηλεκτρονικά στοιχήµατα από τον Ιούνιο, όταν και θα αρχίσει την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία της η Οικονοµική Αστυνοµία, θα βρεθούν στην κορυφή των εγκληµάτων που θα κυνηγήσει.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...