Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Μαΐ 2011

Χάρτινος πύργος η οικοδομή


thumb
Η«ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «βουτιά» της τάξεως του 62,8% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο του 2011 σε ό,τι αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 74,8% στην επιφάνεια και κατά 73,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι η αποκαρδιωτική
αυτή εικόνα του χώρου αποδίδεται αφενός στον «Καλλικράτη», με την εφαρμογή του οποίου οι πολεοδομίες όλης της χώρας υπολειτούργησαν, και αφετέρου στην πολύ χαμηλή ζήτηση που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος, αφού πλέον η κατασκευή κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου απαιτεί υψηλές χρηματικές απολαβές, δηλαδή... πολυτέλεια εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Όπως υπογραμμίζουν, η πλειονότητα των Ελλήνων αποφεύγει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναλάβει τέτοιου είδους ευθύνες, αφού αγνοεί τι ξημερώνει αύριο και αν θα υπάρχουν χρήματα στην τσέπη ακόμα και για τα βασικά. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες επικαλούνται και τον περιορισμό ανάληψης έργων από το Δημόσιο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συμβάλει με τη σειρά της στην «εκτίναξη» της ανεργίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον εν λόγω χώρο αδυνατούν να βρουν δουλειά, αφού η ζήτηση έχει κατακρημνιστεί.
Την ίδια στιγμή το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.512 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 307,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.155,8 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 62,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 74,6% στην επιφάνεια και κατά 72,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αντίστοιχα το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον Ιανουάριο 2011, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 8 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 12,6 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον Ιανουάριο 2011, είναι 1,1%.
Οι κατασκευαστικές
Στο μεταξύ, στη μέγκενη της ύφεσης έχουν πιαστεί και οι κατασκευαστικές. Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς, ποτέ παλαιότερα η κατάσταση στον ελληνικό κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο δεν ήταν χειρότερη, καθώς την πόρτα της εν λόγω αγοράς έχει «χτυπήσει» για τα καλά η οικονομική κρίση! Παρότι το 2010 είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την εκτίναξη του ελλείμματος της Ελλάδας στα «ύψη» και την προσφυγή της στον μηχανισμό διάσωσης, η πτωτική τάση δεν παρατηρήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου.
Δεν είναι τυχαία και τα νέα για τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας, τον «Τιτάνα», ο οποίος, με αφορμή τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, αναφέρει τα εξής: «Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα, η οποία από 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνους το 2010, εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011 παραπέμποντας σε επίπεδα κατανάλωσης στη δεκαετία του 1960».
Επίσης τουλάχιστον 92 Α.Ε. από την 3η τάξη και πάνω διαγράφτηκαν ήδη από το μητρώο επιχειρήσεων και από τις 560 που απέμειναν πάνω από 80 δεν έχουν καν ενημερότητα πτυχίου, ενώ άλλες τόσες δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αν και διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΣΑΤΕ.
Την ίδια στιγμή οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, η μηδαμινή ζήτηση στην κατασκευαστική αγορά, καθώς και η αδυναμία των ιδιοκτητών να σώσουν τις επιχειρήσεις τους από το χείλος του «γκρεμού» ωθούν δεκάδες εταιρείες, ειδικά από την 5η τάξη και πάνω, στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος θα τους εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δικτύων τους, εξαντλώντας έτσι όλα τα περιθώρια αποφυγής της χρεοκοπίας.
Προς... εξαφάνιση!
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που βρίσκονται υπό καθεστώς «αδράνειας» έχουν ανέλθει στις 1.265. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημιογόνος ετήσια χρήση 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυσχερή κατάσταση του κλάδου, την «γκρίνια» των ιδιοκτητών των εταιρειών, καθώς και την ανησυχία για περαιτέρω επιβράδυνση μέχρι και «εξαφάνιση» της πλειονότητας των επιχειρήσεων από τον «χάρτη» των κατασκευαστικών. Οι μισές από τις 16 εισηγμένες του κλάδου στο Χ.Α. εμφάνισαν ζημιές.
Την ίδια ώρα η κατάσταση και το 2011 φαίνεται να παίρνει την κατιούσα, καθώς το πρώτο τρίμηνο κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για επιδείνωση του φαινομένου. Από τη μία ένας σημαντικός αριθμός κατασκευαστικών που διαγράφηκε από το μητρώο των επιχειρήσεων και από την άλλη η κατάληξη χιλιάδων εταιρειών στον πτωχευτικό κώδικα «αντανακλούν» την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στην οποία βρίσκεται ο χώρος, ενώ την ίδια ώρα τα «λουκέτα» και τα σχέδια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξάνονται και πληθύνονται.
«Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη», επισημαίνουν κατασκευαστές και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι χτυπούν το «καμπανάκι» ότι το 2011 θα αποτελέσει χρονιά - «σταθμό» στη μέχρι σήμερα πορεία της εν λόγω αγοράς, καθώς η ζήτηση δεν αναμένεται να επανέλθει άμεσα σε τροχιά ανάκαμψης.ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...