Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Μαΐ 2011

Φθηνά κόλπα με τα αυθαίρετα


thumb
Το υπουργείο Οικονομικών αποκρύπτει την αλήθεια για τα αυθαίρετα, αφού μια προσεκτική ανάγνωση του μνημονίου αποκαλύπτει ότι τα κίνητρα για γενική αμνηστία σε όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει με τις παραβιάσεις των χρήσεων γης θα λειτουργήσουν ως δόλωμα για την έκτακτη φορολόγησή τους.
Αυτός είναι ο λόγος που τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους συμβούλους του τους έχει πιάσει
πρεμούρα, αφού, όπως λέει ο λαός... «Μην τάξεις του άγιου κερί, του παιδιού κουλούρι και του τροϊκανού μπικικίνι»!
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι όμως ότι, για να εισπράξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τα 2,3 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο, θα πρέπει ή να παρανομήσει ή να κοροϊδέψει τους πολίτες ή και τα δύο!
Και μάλλον προς την τρίτη εκδοχή τείνει η ιστορία με τις πιέσεις για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, αφού διάφοροι παρατρεχάμενοι του Παπακωνσταντίνου λένε κυνικά, σε όσους επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα απορριφθεί ως παράνομη από το ΣτΕ, ότι «μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις ρυθμίσεις εμείς θα έχουμε εισπράξει τα λεφτά»!
Στη σελίδα 75 της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης αναφέρεται ότι για το έτος 2011 προβλέπονται έσοδα 800 εκατ. ευρώ από τη «Φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων», ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο και το ποσό θα εξασφαλιστεί από την έκτακτη φορολόγηση των αυθαιρέτων, όπως προκύπτει στη συνέχεια από τη σελίδα 78 της Σύμβασης, όπου υπό τον τίτλο «Προσωρινά μέτρα» αναφέρεται ότι το 2014 στο θέμα «Φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων», θα υπάρχει «διακοπή των προσωρινών μέτρων», μέτρο που εκτιμάται ότι θα έχει αποτέλεσμα μείωση εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ.
Αυτόνομο ποσό
Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα 800 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, με τις δηλώσεις και διαρροές που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για μείωση των προστίμων στα αυθαίρετα. Πρόκειται για αυτόνομο ποσό, που έχει υπολογιστεί ως έκτακτη εισφορά, όπως ακριβώς προβλέπεται με την ειδική εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, που επίσης εντάσσονται στην κατηγορία «Προσωρινά μέτρα».
Το θέμα είναι ότι, για να καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να φορολογήσει τα αυθαίρετα κτίσματα και εντός των επομένων 8 μηνών να βάλει στο ταμείο 800 εκατομμύρια, πρέπει να πετάξει στον αυθαιρετούχο το «τυράκι» της «τακτοποίησης», διαφορετικά κανένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν θα πάει να το δηλώσει, οπότε πάπαλα η πρόβλεψη της Σύμβασης.
Το μεγάλο κόλπο και η υπόσχεση περί «τακτοποίησης» κρύβεται στη σελίδα 85 της Δανειακής Σύμβασης, όπου επί λέξει αναφέρεται ότι θα δοθούν «Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011».
Η διατύπωση αυτή αποκαλύπτει ότι μέσω της υπογραφής της Δανειακής Σύμβασης έχει δοθεί υπόσχεση για γενική αμνηστία με το αζημίωτο σε όλες τις παρανομίες που σχετίζονται με παραβιάσεις χρήσεων γης.
Η διατύπωση δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά μελετημένη, αφού οι παραβιάσεις χρήσεων γης καλύπτουν όλο το φάσμα των παρανομιών: από κατοικίες και βιομηχανικές μονάδες μέχρι τουριστικές μονάδες και εμπορικά κέντρα. Συγκεκριμένα, παραβιάσεις χρήσεων γης έχουμε σε περιπτώσεις:
Αυθαίρετων κτισμάτων σε δάσος ή δασική έκταση, με νόμιμη ιδιοκτησία.
Αυθαίρετων κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Κατασκευής εμπορικών κέντρων ή γραφείων με έκδοση οικοδομικής άδειας για κατοικία, κατά παράβαση Προεδρικών Διαταγμάτων που ορίζουν τις χρήσεις γης σε μια περιοχή.
Ανέγερσης εμπορικών κέντρων (mall) σε περιοχές που δεν προβλέπεται εμπορική χρήση.
Κατασκευής βιοτεχνιών και βιομηχανιών σε περιοχές που δεν προβλέπεται βιομηχανική χρήση.
Κατασκευής τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχή που δεν προβλέπεται θεσμοθετημένη τουριστική χρήση.
Κατασκευής αυθαιρέτων κτισμάτων, τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές ειδικής προστασίας ή αρχαιολογικούς χώρους.
Ό,τι αρπάξει ο κώλος μας...
Οι πιέσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων ασκούνται σε δυο επίπεδα. Το πρώτο να δοθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «συγχωροχάρτι» για 40 χρόνια και το δεύτερο να τους δοθεί το δικαίωμα μεταβίβασης της αυθαίρετης κατοικίας, που με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να γίνει.
Με απλά λόγια, επειδή εκτιμούν πως, ακόμη κι αν μειώσουν δραστικά τα πρόστιμα, κανένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν θα θελήσει να επωφεληθεί αφού θα «φακελωθεί», ο Παπακωνσταντίνου πιέζει ώστε, κατά παράβαση του Συντάγματος και της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, να δοθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ένα «χαρτί» που θα τους δελεάσει για να πληρώσουν τα πρόστιμα.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα πώς θα περάσουν οι ρυθμίσεις, αφού είναι αντισυνταγματικές, η κυνική απάντηση είναι ότι μέχρι να κριθούν παράνομες θα έχουν γίνει οι εισπράξεις, αφού μια προσφυγή στο ΣτΕ έχει μέσο χρόνο εκδίκασης τα δύο χρόνια. Στο ερώτημα, επίσης, τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις όταν βγουν παράνομες, οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών σφυρίζουν αδιάφορα...
Το θέμα είναι ότι την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει εντολή στις εφορίες να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα σε δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα. Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν καταχωνιαστεί στα συρτάρια των εφοριών την ίδια στιγμή που για μια τροχαία παράβαση και μια κλήση 50 ευρώ ένας πολίτης, εάν δεν έχει πληρώσει, οδηγείται ακόμη και στο κρατητήριο... ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...