Το ανοσοποιητικό σύστημά μας διαθέτει ένα φυσικό «οπλοστάσιο» προκειμένου να στοχεύει και να «πυροβολεί» τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο κάποιες φορές ο …εξοπλισμός δεν επαρκεί για να νικήσει τους όγκους και για αυτόν τον λόγο ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με επικεφαλής τον Ντάρελ Ιρβάιν ανακάλυψαν τον τρόπο προκειμένου να αναβαθμίσουν το σωτήριο …οπλοστάσιο του οργανισμού.
Οι κύριοι «οπλίτες» του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο ονομάζονται κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα. Ωστόσο, δυστυχώς, πολλοί όγκοι εκλύουν ένα μυστηριώδες χημικό «κοκτέιλ» το οποίο αποδυναμώνει τα Τ-κύτταρα τα οποία συρρέουν κοντά τους ώστε να τους εξολοθρεύσουν.
Εξυπνα νανοσωματίδια
Διερευνώντας πώς να αυξήσουν την ικανότητα των Τ- κυττάρων να επιτίθενται στους όγκους οι ερευνητές του ΜΙΤ ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να προσδέσουν 100 κάψουλες νανοσωματιδίων σε ένα και μόνο Τ-κύτταρο χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι οι κάψουλες αυτές μπορούσαν να γεμίσουν με διαφορετικά φάρμακα.
Η ερευνητική ομάδα ενέχυσε αυτά τα «ενισχυμένα» Τ-κύτταρα σε ποντικούς με καρκινικούς όγκους. Ωστόσο, όπως προέκυψε, οι κάψουλες νανοσωματιδίων που εκλύθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος των πειραματοζώων καταστράφηκαν από τον σπλήνα και το ήπαρ.
Οι ιντερλευκίνες ρίχνονται στη μάχη
Ετσι οι επιστήμονες δοκίμασαν μια άλλη τακτική, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine»: γέμισαν τις κάψουλες νανοσωματιδίων με ιντερλευκίνες – μόρια που παράγονται φυσικά από το ανοσοποιητικό σύστημα και τα οποία παρέχουν στα Τ-κύτταρα χημική «ενθάρρυνση» ώστε να συνεχίσουν να μάχονται ενάντια στον καρκίνο. Όπως φάνηκε η συγκεκριμένη τακτική ήταν πιο αποτελεσματική: όταν τα κύτταρα με τις ιντερλευκίνες εγχύθηκαν σε ποντίκια με καρκίνο των οστών και του πνεύμονα, κατάφεραν να επιτεθούν αποτελεσματικότερα στους όγκους και να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα «αξιόμαχα».
Επιπλέον τα ζώα που έλαβαν μη τροποποιημένα Τ-κύτταρα πέθαναν μέσα σε έναν μήνα εξαιτίας του καρκίνου τους. Ωστόσο εκείνα που έλαβαν τα «εξοπλισμένα» με ιντερλευκίνες Τ-κύτταρα παρέμεναν ζωντανά έναν μήνα μετά την έγχυση εμφανίζοντας μάλιστα ακόμη και σημάδια βελτίωσης της υγείας τους.
«Μπλόκο» στην τοξικότητα
Αν και ο συνδυασμός έγχυσης Τ-κυττάρων και ιντερλευκινών έχει δοκιμαστεί στο πλαίσιο προηγούμενων κλινικών δοκιμών, η χορήγηση μαζικών δόσεων ιντερλευκίνης μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό. «Εμείς ανακαλύψαμε έναν τρόπο για να επικεντρώσουμε τη δράση των φαρμάκων αποκλειστικά στα Τ-κύτταρα χωρίς να ‘λούσουμε’ ολόκληρο το σώμα με ιντερλευκίνες» εξήγησε ο δρ Ιρβάιν.
Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη ο δρ Ααρον Φόστερ από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας σημείωσε ότι «η χρήση νανοσωματιδίων απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό την τροποποίηση των Τ-κυττάρων». Σύμφωνα με τον δρα Φόστερ η νέα εξέλιξη μπορεί να σημάνει πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές της προσέγγισης σε ανθρώπους.BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου