Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Ιουν 2011

Ε9: παράταση ώς τον Σεπτέµβριο


Παράταση ώς τον Σεπτέµβριο πρόκειται να δοθεί, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακινήτων Ε9 που κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου.

Την απάντηση αυτή δίνουν τις τελευταίες ηµέρες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων σε όσους φορολογουµένους τηλεφωνούν για να ρωτήσουν γιατί ακόµη δεν έχει τεθεί σε εφαρµογή η σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία.

Υπενθυµίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί, η σχετική εφαρµογή του Taxisnet επρόκειτονα ανοίξει για τους φορολογουµένους την 1η Ιουνίου και να µείνει σε λειτουργία έως και τις 30 Ιουνίου, αλλά σε αυτήν την ηµεροµηνία ενεργοποιήθηκε απλώς η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των προηγούµενων ετών.

Αιτία της καθυστέρησης είναι, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές, αφενός η ανάγκη να αποσυµφορηθεί το σύστηµα Taxisnet προκειµένου να δεχθεί τον µεγάλο όγκο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος µισθωτών και συνταξιούχων (για τους οποίους άλλωστε χθες δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιουνίου αντί για τις 15 Ιουνίου που έληγε η προθεσµία) και, αφετέρου, να διευκολυνθούν οι φοροτεχνικοί που δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλο αυτόν τον όγκο. Ενα πιθανό σενάριο για την έναρξη της λειτουργίας της e-υπηρεσίας υποβολής των εντύπων Ε9 είναι να ανέβει το πρόγραµµα από τη ΓΓΠΣ µέσα στον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου και να δέχεται δηλώσεις µέχρι και τον Σεπτέµβριο, χωρίς να είναι γνωστό αν η προθεσµία θα λήξει στις αρχές ή στο τέλος του µήνα.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Πάντως, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της εφαρµογής δηµιουργεί και προβλήµατα σε εκείνους τους φορολογουµένους που σύµφωνα µε τον νόµο είναι υποχρεωµένοι να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία η σχετική προθεσµία λήγει στο τέλος Ιουνίου. Κι αυτό καθώς µαζί µε τη δήλωση πόθεν έσχες ο υπόχρεος πρέπει να συνυποβάλει αντίγραφο τόσο της φορολογικής του δήλωσης όσο και του εντύπου Ε9, αν φυσικά είχε αλλαγές στην περιουσιακή του κατάσταση.

∆εδοµένης πάντως και της κρίσης, ενδεχοµένως οι µεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουµένων (µεταβιβάσεις, γονικές, δωρεές κ.λπ.), να είναι φέτος λιγότερες σε σχέση µε άλλες χρονιές, οπότε και να µην παρατηρηθεί συµφόρηση από τις δηλώσεις Ε9 στο σύστηµα.

Υπενθυµίζουµε ότι παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου (ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ) η προθεσµία υποβολής των φορολογικών δη λώσεων για αγρότες, µισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδηµατίες, εφόσον τις υποβάλουν µέσω του Taxisnet. Επίσης, σύµφωνα µε την ίδια εγκύκλιο, εξουσιοδοτηµένος λογιστής - φοροτεχνικός θα µπορεί να υποβάλλει µε τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης δήλωση για λογαριασµό τρίτου, ο οποίος δεν είναι εγγεγραµµένος στο Taxisnet. Στην περίπτωση αυτή, κατά την είσοδό του στην εφαρµογή θα εισαγάγει εκτός από τον ΑΦΜ του υπόχρεου, τον αριθµό ταυτότητας ή διαβατηρίου, όπως αυτός εµφανίζεται στο µητρώο Taxis, καθώς και τον αριθµό ειδοποίησης του εκκαθαριστικού σηµειώµατος του 2010.
Πρόβληµα για όσους είναι υποχρεωµένοι να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες
Η έναρξη λειτουργίας της εφαρµογής εκτιµάται ότι θα γίνει µέσα στον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου, και θα µείνει «ανοιχτή» και τον Σεπτέµβριο NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...