Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Ιουν 2011

Βήματα μπρος - πίσω στον μονόδρομο

Αυστηρότερα τεκμήρια, σκλήρυνση του συστήματος των αποδείξεων και έκτακτη εισφορά είναι τα μέτρα που προτείνονται ως αντάλλαγμα για να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Ερχεται διετής αναστολή «πόθεν έσχες» για κάθε κατοικία και μεγαλύτερη περικοπή της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον χθεσινό Κοινοβουλευτικό
Τομέα Ελέγχου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε εμφανώς απολογητικός για τις έως τώρα αστοχίες της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου και διαλλακτικός ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν την τρέχουσα πενταετία 2011-2015 ξεκαθαρίζοντας με κάθε τρόπο πως το Μεσοπρόθεσμο είναι «μονόδρομος».
Οι υπερβάσεις
Συνοψίζοντας τους 3 κύριους λόγους (υπέρβαση ελλειμμάτων 2009-2010, ύφεση, αστοχίες μέτρων, που φτάνουν το 1,2 δισ. -μεταξύ αυτών και τα 400 εκατ. ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα και δη τις αποδείξεις) που οδηγούν σε συμπληρωματικά μέτρα 6,4 δισ. ευρώ φέτος, δήλωσε «ανοιχτός» σε κάθε είδους εναλλακτική πρόταση, που όμως θα έφερνε τα ανάλογα έσοδα στα δημόσια ταμεία, ώστε να «ξεχάσει» τις σκληρές φορολογικές προτάσεις που συμφώνησε με την τρόικα. Η συζήτηση στον ΚΤΕΟ επικεντρώθηκε σε έξι σημεία:
1 Αφορολόγητο: Στο σκληρό μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ (επιτηδευματίες) και 8.000 ευρώ (μισθωτοί) από 12.000 ευρώ εκ. του οποίου θα μαζέψουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ φόρους, αντιπροτάθηκαν: η αύξηση των τεκμηρίων (πρόταση βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη), αναμόρφωση του συστήματος αποδείξεων, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 3% σε εισοδήματα άνω 6.000 ευρώ με στόχο 1,5-2 δισ. ευρώ (πρόταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου) και έκτακτη εισφορά σε μεγάλα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (κλιμακωτά 1% για μέχρι 200.000 ευρώ, 2% για 200.000-300.000 ευρώ, 3% για 300.000 -400.000 ευρώ κ.λπ.).
2 Διετής αναστολή του «πόθεν έσχες» για κάθε κατοικία (πρόταση Ν.Δ.) για τα επόμενα δύο χρόνια. Σήμερα ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία μέχρι 120 τ.μ. με αξία έως 200.000 ευρώ.
3 Καμία περαιτέρω αύξηση στις αντικειμενικές.
4 Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% άμεσα, για υπηρεσίες εστίασης.
5 Επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης και μείωση συντελεστών (πρόταση Ν.Δ.) με νόμο τον Σεπτέμβριο του 2011 και εφαρμογή από 1.1.2012. Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται νέα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
6 Μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, αύξηση παροχών στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες είναι ορισμένα ακόμη μέτρα-υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον.
Το ΜΠΔΣ, που παρουσιάστηκε στον ΚΤΕ Οικονομικών έχει εμφανείς διαφορές από εκείνο που είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της 23ης Μαΐου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ολοκληρώθηκαν και προκαλούν:
* Περικοπές περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ παραπάνω, ήτοι 2,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα. Το μαχαίρι φαίνεται να πέφτει σε συμβασιούχους, καθώς δεν θα ανανεώνεται καμία σύμβαση που λήγει, αλλά και σε μισθούς με την ενσωμάτωση επιδομάτων μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου που θα εναρμονιστεί με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ έρχεται και εισφορά 3% υπέρ ανέργων. Στον ΚΤΕΟ ο υπουργός εμφανίστηκε υποχωρητικός, καθώς η ύστατη λύση των απολύσεων που είχε ανακοινώσει προ μηνός μετατράπηκε σε «καμία απόλυση». Ενώ το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2015 έγινε υιοθέτηση του κανόνα 1:10 για το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια. Περισσότερα από 230.000 άτομα (σε σύγκριση με το 2009) θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέσω της εθελούσιας μερικής απασχόλησης και προσωρινής απασχόλησης, μετατάξεις μέσω αξιολόγησης ΑΣΕΠ με εργασιακή εφεδρεία (αργία μετ' αποδοχών).
**Καταργήσεις και συγχωνεύσεις περισσότερων φορέων, αλλά και δραστική μείωση επιχορηγήσεων για όσους απομείνουν, σε αναζήτηση συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επιχορηγήσεις που θα κόψουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους από συλλόγους, μουσεία, ΟΚΕ κ.λπ.
* Με δεδομένο τα 45 δισ. ευρώ των κοινωνικών μεταβιβάσεων (σ.σ. η κυβέρνηση εντάσσει ακόμα και τις συντάξεις) ετοιμάζονται να περιορίσουν δραστικά τις επικουρικές συντάξεις (εισφορά 3% για ποσά 300-600 ευρώ και 10% για πάνω από 600 ευρώ), τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, το εφάπαξ κατά 10%, ενώ κάνουν λόγο και για εξορθολογισμό στο ύψος των συντάξεων και των επιδομάτων σε σχέση με τις εισφορές.
* Υιοθετείται και η γνωστή συνταγή του κοψίματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ. *ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...