Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις ούτε από τις απαντήσεις σε (…αναμενόμενα) δημοσιογραφικά ερωτήματα του τύπου «πόσο σπουδαία είσαστε κυρία Κλίντον και πόσο πολύ μας αγαπά η σπουδαία σας χώρα».
Για να εκτιμήσει κανείς το σκοπό της επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στην Αθήνα (και τα αποτελέσματά της) θα πρέπει να έχει κατά νου τα εξής:
- Ότι ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο παζάρι «ευκαιριών» στο οποίο προσέρχονται , μαζί με τους γύπες των αγορών που διεκδικούν μερίδιο από την οικονομική σάρκα της χώρας, και οι ισχυρές δυνάμεις για να επιβεβαιώσουν ή να ενισχύσουν την γεωπολιτική τους ισχύ.
- Η ελληνική κυβέρνηση πελαγοδρομεί μεταξύ των «αγαπημένων Αμερικανών φίλων» και των απαιτητικών Γερμανών οι οποίοι είναι πια διαχειριστές της διαδικασίας της εκποίησης των ελληνικών τιμαλφών
- Βασικό κομμάτι της ελληνικής πίτας που εκτός από οικονομικό όφελος υποκρύπτει σημαντικότατες γεωπολιτικές επιδιώξεις είναι ο τομέας της ενέργειας και κυρίως τα δίκτυα που μπορούν ν δημιουργηθούν για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
Αν μαζί με την παραπάνω σαφή αμερικανική θέση, συνυπολογίσουμε τη στρατηγική συνεργασία Γερμανίας- Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα …
…και θυμηθούμε ότι το πάνω χέρι για τη διαχείριση της εκποίησης (ποιος θα πάρει) της Δημόσιας περιουσίας έχουν οι Γερμανοί…
Τότε, νομίζουμε ότι η απάντηση για το τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι προκύπτει εύκολα. Το δύσκολο, ωστόσο ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει τις μυλόπετρες ανάμεσα στις οποίες τοποθέτησε τη χώρα, ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του…ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου