Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


28 Ιουλ 2011

Οι διαδικτυακές αγορές κρύβουν υπέρογκα αλλά και παράνομα τέλη εκτελωνισμού

Υπέρογκα και σε πολλές περιπτώσεις παράνομα τέλη εκτελωνισμού αναγκάζονται να πληρώνουν αρκετοί καταναλωτές που παραλαμβάνουν ταχυδρομικώς - κυρίως μέσω των διεθνών αεροδρομίων - διάφορα αντικείμενα που αγοράζουν μέσω Ιντερνετ από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης σημαντικού αριθμού καταγγελιών καταναλωτών και για τον λόγο αυτό προχώρησε χτες στην έκδοση σχετικής οδηγίας, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να ελέγχουν τις σχετικές χρεώσεις και τα τελωνειακά τέλη που τους επιβάλλονται.

Οπως επισημαίνει η ΕΕΤΤ, η διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τον εκτελωνισμό αφορά αντικείμενα - εμπορεύματα με αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ ή αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα με αξία μεγαλύτερη των 45 ευρώ. 

Τα τέλη, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ:

Δημοσίου. Πρόκειται για τα τέλη που καταβάλλονται ανεξαρτήτως του ταχυδρομικού παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Τα αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ, υπόκεινται σε κατ' αποκοπήν δασμό 3,5%, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό τους με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους. Ως εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα θεωρούνται εκείνα που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη, χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία, λόγω της φύσης και της ποσότητάς τους (μικρή), προορίζονται για προσωπική-ιδιωτική χρήση των παραληπτών. Για αξίες από 22 μέχρι 150 ευρώ, επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ. Αν η αξία του αντικειμένου είναι πάνω από 150 ευρώ, τότε επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί εκτελωνισμού ΕΛΤΑ. 

Τα τέλη που προβλέπονται στον σχετικό τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ, είναι:

Τέλος εκτελωνισμού: 8 ευρώ για κάθε αντικείμενο που εκτελωνίστηκε και εκδόθηκε γι' αυτό τελωνειακή διασάφηση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αντικείμενο επιστολικού ταχυδρομείου ή για δέμα.
Τέλος διαχείρισης δασμών: 4 ευρώ (πλέον των τελών εκτελωνισμού) για όσα αντικείμενα δεν έχουν «ατέλεια» και προβλέπεται η απόδοση στις Τελωνειακές Αρχές δασμών ή φόρων από τον παραλήπτη τους.
Τέλος αναθεώρησης δασμών: 10 ευρώ (πλέον των τελών εκτελωνισμού και των τελών διαχείρισης δασμών) για κάθε περίπτωση στην οποία ο παραλήπτης επιθυμεί την αναθεώρηση των δασμών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση εκτελωνισμού από εταιρεία ταχυμεταφορών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εργατικά - έξοδα αποθήκευσης και η αμοιβή του εκτελωνιστή, που συνήθως αρχίζει από τα 50 - 60 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με την αξία του τιμολογίου. Εναλλακτικά, ο παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δικό του εκτελωνιστή ή να κάνει τον εκτελωνισμό ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πληρώνει αμοιβή εκτελωνιστή στην εταιρεία ταχυμεταφορών. Ομως, απαιτείται η «έκδοση διατακτικής» με κόστος από 0 εώς 35 ευρώ, συν το κόστος του τρίτου εκτελωνιστή (αν υπάρξει).

Στο μεταξύ, ειδικά για τα ΕΛΤΑ, η ΕΕΤΤ εισηγείται στον υπουργό Μεταφορών την επιβολή κυρώσεων, καθώς έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών προέκυψε ότι τα ΕΛΤΑ εισπράττουν παράτυπα «τέλος παρουσίασης στο τελωνείο» ακόμα και για τα «τελωνειακώς ελεύθερα» ταχυδρομικά αντικείμενα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...