Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


1 Ιουλ 2011

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ



Νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στην ευρωζώνη, στο 2,7% για τον Ιούνιο - ποσοστό υψηλότερο από το 2% που ήταν ο στόχος - για έβδομο συνεχή μήνα.
Ο κ. Τρισέ επανέλαβε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε «επαγρύπνηση», φράση που σηματοδοτεί συνήθως αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση 0,25% αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.
Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα που έχει αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει για να στηρίξει τη χώρα, όπως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι φοβούνται πως μπορεί η κρίση αυτή να επεκταθεί, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι σε γενικές γραμμές η πρόβλεψή του για την οικονομία της ευρωζώνης είναι θετική. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων (rollover). «Είναι ένα σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα όχι του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το πρωταρχικό για την Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της.
«Το πρόβλημα είναι πώς θα ξανακερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών. Τα πράγματα θα αλλάξουν αν το σχέδιο σταθεροποίησης εφαρμοστεί πειστικά», είπε.
Ο κ. Τρισέ εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σχέδιο δεν είναι σαφώς εθελοντικό ή ενέχει στοιχεία εξαναγκασμού, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...