Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Σεπ 2011

Τριετής μείωση μισθών 11%, 35ωρο, αλλά όχι απολύσεις στον ΟΤΕ



Σε μειώσεις μισθών με τριετή ορίζοντα προχωρεί ο όμιλος ΟΤΕ - μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας - στο πλαίσιο του περιορισμού των λειτουργικών του δαπανών που του επέβαλε η γερμανική Deutsche Telecom.
Η διοίκηση του ΟΤΕ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), έπειτα από διαπραγματεύσεις περίπου τεσσάρων μηνών, χθες τα ξημερώματα κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες επιχειρήσεις.
Βάσει της σύμβασης αυτής, οι αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν από τον ερχόμενο χρόνο και θα παραμένουν μειωμένες έως και το 2014. Ωστόσο, η μείωση μισθών για τους περίπου 10.500 εργαζομένους του ΟΤΕ θα είναι μεγαλύτερη το 2012 καθώς, βάσει της συμφωνίας, οι αποδοχές προβλέπεται να περικοπούν κατά 12%. Στη συνέχεια το ποσοστό της μείωσης θα βαίνει μειούμενο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανά έτος, μέχρι και τις 31-12-2014.

Ειδικότερα, η συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, προβλέπει:
n Για το 2012, μείωση αποδοχών κατά 12%.
n Για το 2013, μείωση αποδοχών κατά 11%. Ωστόσο, η μείωση θα υπολογιστεί με βάση το ύψος των αποδοχών του 2011 και όχι επί του ύψους που θα διαμορφωθεί την 1-1-2012.
n Για το 2014, μείωση αποδοχών κατά 10% και πάλι επί του σημερινού ύψους αποδοχών.
Αντίστοιχα, προβλέπεται μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5%, δηλαδή οι 40 ώρες την εβδομάδα θα γίνουν 35. Οπως αναφέρει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, στην τριετία 2012-2014 η μεσοσταθμική μείωση των μισθών θα είναι 11%. Η μείωση αυτή θα είναι σαφώς μικρότερη, καθώς παραμένουν σε ισχύ οι ωριμάσεις (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπιδόματα) ύψους περίπου 2,2%. Τα σημερινά ωράρια και οι μισθοί θα επανέλθουν σε ισχύ από την 1/1/2015.
Βάσει της συμφωνίας, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύτηκε για την ερχόμενη τριετία να μην προχωρήσει στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και σε απολύσεις προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Επίσης, για όσο διάστημα διαρκεί η συμφωνία δεν θα γίνει καμία άλλη μείωση μισθών (π.χ. με την επίκληση εξωγενών αιτίων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας στην τριετία, σ' αυτήν την περίπτωση, θα αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ. Aν και στόχος της διοίκησης ήταν η περικοπή 300 εκατ. ευρώ από το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας, ωστόσο μια μονομερής παρέμβαση στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τους εργαζομένους, σε μια στιγμή κατά την οποία ήδη ο OTE χάνει δεκάδες συνδρομητές καθημερινά.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...