Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


14 Σεπ 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΟΣΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΘΑ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ Πληρωνόμοι και κληρονόμοι


 

«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»... Η παροιμία ισχύει στο ακέραιο και για τα αυθαίρετα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους πρέπει να δηλώσουν όλες τις παρανομίες μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών, από την 1η Οκτωβρίου ώς τις 30 Νοεμβρίου 2011, που προβλέπει ο νέος νόμος για να μη δημιουργήσουν παρενέργειες στους ανύποπτους κληρονόμους, που θα τους κοστίσουν πανάκριβα και θα βαρύνουν το ακίνητο σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του.

«Ενα ακίνητο κληρονομείται με όλα του τα βάρη», δήλωσε στην «Ε» αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας την ασάφεια που υπάρχει στο άρθρο 23, παράγραφοι 1 και 4 του νέου νόμου. Παρατήρησε ότι κάθε κληρονόμος επωμίζεται όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις που βαρύνουν ένα ακίνητο, π.χ. ένα ενυπόθηκο δάνειο, σταθμίζει το όφελος και μπορεί να αποδεχθεί ή και να αποποιηθεί την κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για τις πολεοδομικές παρανομίες. Αν δεν έχουν δηλωθεί από τον προκάτοχο, τότε το κληρονομηθέν ακίνητο βαρύνεται με πρόστιμο ανέγερσης που αντιστοιχεί στο 30% της τιμής ζώνης των παράνομων τετραγωνικών. Οφείλει επίσης να καταβάλλει ετήσιο πρόστιμο διατήρησης ίσο με το 5% του προστίμου ανέγερσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η «ρετσινιά» θα παραμένει και στις επόμενες μεταβιβάσεις του ακινήτου που χαρακτηρίζεται αυθαίρετο.
Ο νόμος για τα αυθαίρετα εγκρίθηκε και τυπικά χθες από την ολομέλεια της Βουλής και διαβιβάστηκε για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που θα γίνει το αργότερο ώς τις 20 του μηνός και από την ίδια ημέρα δεν θα μπορεί να γίνει κάθε είδους μεταβίβαση αυθαιρέτου ή ακινήτου με πολεοδομικές παραβάσεις. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν πρώτα δήλωση και να πληρώσουν ολόκληρη την οφειλή για να προχωρήσει η μεταβίβαση (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.).
Για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων θα χρειαστεί να εκδοθούν καμιά δεκαπενταριά υπουργικές αποφάσεις, καθώς και ερμηνευτικές εγκύκλιοι, πολλές από τις οποίες είναι ήδη έτοιμες. Η πιο σημαντική είναι η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τον αριθμό και το ύψος των δόσεων στα πρόστιμα, που εξοφλούνται μέσα σε 36 μήνες για κατοικίες.
Διευκρινίζεται πάντως ότι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου και θεωρούνται «τακτοποιημένα» αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί με βάση το νόμο 1337/1983 (άρθρο 16 παράγραφος 5), αλλά και όσα έχουν νομιμοποιηθεί με τους νόμους 1577/1985 (άρθρο 22 παράγραφος 3) και 1512/1985 (άρθρο 9, παράγραφοι 8 και 10). Αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί από τις πολεοδομίες έπειτα από καταγγελία και οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη καταβάλει πρόστιμα, οφείλουν να κάνουν νέα δήλωση. Γι' αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται συμψηφισμός των παλιών και των νέων οφειλών, αλλά δεν επιστρέφονται τα επιπλέον ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για πρόχειρες κατασκευές, που θα δηλωθούν και θα πληρώσουν το παράβολο που τους αναλογεί, αλλά θα ελεγχθούν από ειδική επιτροπή μηχανικών που ορίζεται από την περιφέρεια.ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...