Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Οκτ 2011

Και συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς μας οι τραπεζίτες!


Και συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς μας οι τραπεζίτες!

Μας παίρνουν τα σπίτια τώρα θα μας πάρουν και τους μισθούς και τις συντάξεις. Μην μπερδεύεστε δεν αναφερόμαστε σε κάποιο νέο μέτρο που επέβαλε το κράτος αλλά σε παλαιό των τραπεζών. Σε περίπτωση που έχετε ήδη καθυστερήσει να πληρώσετε οφειλές προς τις τράπεζες σας και έχετε κάνει το λάθος ο λογαριασμός μισθοδοσίας σας να είναι στην ίδια τράπεζα ενδέχεται να έχετε λιγότερα λεφτά από αυτά που υπολογίζατε έως και καθόλου λεφτά. Ο λόγος αφορά στην πρωτοβουλία ορισμένων τραπεζών να «βάζει χέρι»στους λογαριασμούς σας, να παίρνει ότι της χρωστάτε και …πάλι φίλοι.

Τέσσερις τράπεζες για μηνες βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Όπως διαπιστώθηκε και επισήμως τελικά τρεις από αυτές, οι τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτούς. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε τελικά πρόστιμα ύψους 260.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά πρόστιμο από100.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς, ενώ 60.000 θα δώσει η Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος.

Το ιστορικό της «αρπαγής»

Όλα ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2011 όταν καταναλωτές διαπίστωσαν ότι τους λείπουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω οφειλών που είχαν προς τραπεζικά ιδρύματα. Με λίγα λόγια οι συγκεκριμένες τράπεζες είδαν ότι οι πελάτες τους δεν είχαν καταβάλει τις δόσεις και αποφάσισαν να βρουν άλλους λογαριασμούς χωρίς καμιά προειδοποίηση ώστε να καλύψουν το χρηματικό ποσό που όφειλαν. Οι καταναλωτές διαπίστωσαν τι έχει συμβεί όταν είδαν στους μισθοδοτικούς τους λογαριασμούς λιγότερα λεφτά.

Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Γιάννης Κουτσούκου που διαβιβάστηκε στις 27-9 στην Βουλή οι 4 τράπεζες -που δεν κατονομάζονται ποιες είναι- έχουν ήδη υποβάλει υπομνήματα με τις θέσεις τους και κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά, ενώ όπως διευκρινίστηκε στο koutipandoras.gr «είναι παράνομο να μεταφέρεις λεφτά από οποιοδήποτε λογαριασμό είτε αυτοί είναι μισθοδοτικοί είτε είναι ταμιευτηρίου χωρίς την ενημέρωση και την συναίνεση του πελάτη».

Εκτός από τις «αναλήψεις» στις οποίες είχαν προχωρήσει οι τράπεζες ο υφυπουργός είχε αναφέρει και άλλους τρόπους που έχουν εφεύρει τα τραπεζικά ιδρύματα για να παίρνουν τα… χρωστούμενα.

Α) η επιβολή μηνιαίων εξόδων καθυστέρησης, τα οποία χρεώνονται πέραν των νόμιμων τόκων υπερημερίας
Β) χρέωση εξόδων επικοινωνίας
Γ)χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και όταν πρόκειται για προεξόφληση ενός δανείου,
Δ)χρέωση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας,
Ε)χρέωση υποτιθέμενων δαπανών της τράπεζας που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με δαπάνες προς τρίτους

«Χέρι» και στους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Άλλος ένας τρόπος που αφορά στην είσπραξη οφειλών από τις τράπεζες είναι και η μεταφορά χρημάτων του πελάτη από ανενεργούς λογαριασμούς οι οποίοι περιέχουν μικροποσά χωρίς να ενημερωθεί ο καταναλωτής. Εδώ να σημειωθεί ότι ορισμένοι τραπεζικοί υπάλληλοι αρχικά είχαν αντιδράσει με τα παραπάνω μέτρα φοβούμενοι καταγγελίες, ωστόσο οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών, τους έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένες «αναλήψεις» είναι νομικά καλυμμένες.

Όπως δήλωσε στο koutipandoras.gr ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης ο οποίος είχε υποβάλει στην Βουλή την Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, «αυτές οι πρωτοβουλίες των τραπεζών δεν αναφέρονται στα συμβόλαια με τους πελάτες ή ακόμα και να αναφέρονται είναι στα ψιλά γράμματα με αποτέλεσμα ένας καταναλωτής να μην μπορεί να προστατευτεί».

Τι λένε οι τράπεζες

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα η νομική κατοχύρωση είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση καθώς στα συμβόλαιο τα δανείων αναφέρονται και οι λογαριασμοί από τους οποίους θα καταβάλλονται οι δόσεις. Αυτοί οι λογαριασμοί ενδέχεται να είναι και οι μισθοδοτικοί σε περίπτωση που το έχουν επιλέξει οι πελάτες. Όσον αφορά στην «ανάληψη» χρημάτων από λογαριασμούς που οι πελάτες είναι συνδικαιούχοι, οι τράπεζες απαντούν ότι από την στιγμή που ο πελάτης έχει υπογράψει σύμβαση στην οποία «υπόσχεται» ότι θα καταβάλει την δόση, έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση μη καταβολής της να …αναζητήσουν τα λεφτά τους από άλλους λογαριασμούς. Αυτό που απαγορεύεται να κάνουν σε καμία περίπτωση είναι να προβαίνουν στις περίφημες «αναλήψεις» από τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους καταβάλλονται επιδόματα (εκτός αν έχει δηλωθεί από τον πελάτη ως λογαριασμός κατάθεσης της δόσης) ή από λογαριασμούς των πελατών σε άλλες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...