Στο μισό έχει μειωθεί φέτος το χειμώνα η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στην επαρχία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, ενώ στην Αθήνα η πτώση φτάνει το 25%, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών και των φόρων που έχουν καταστήσει είδος πολυτελείας τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νευροκόπι, όπου παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φέτος αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης μόλις δέκα καταναλωτές, όταν πέρυσι ήταν 650. Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές είτε αγοράζουν πολύ λιγότερες ποσότητες συγκριτικά με πέρυσι είτε στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανσή τους, όπως η χρήση καυσόξυλων, κλιματιστικών και βιοκαυσίμων (πέλλετς).
Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών έκαναν λόγο για έκρηξη του λαθρεμπόριου καυσίμων αλλά και της λαθραίας υλοτόμησης και κάλεσαν την κυβέρνηση να «παγώσει» τη νέα αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης που έχει ανακοινωθεί για το 2012. Οπως λένε, αν προχωρήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης, οι συνέπειες θα είναι δραματικές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την αγορά, αφού από την επόμενη χρονιά η τιμή θα ξεπεράσει το 1,4 ευρώ το λίτρο, από 0,93 με 1 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα.
Συνολικά από 30/4/2011 μέχρι 15/10/2012 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει αυξηθεί από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 412 ευρώ το χιλιόλιτρο και ο ΦΠΑ από 4,83 ευρώ στα 94,76 ευρώ, ήτοι σωρευτικά από τα 25,83 ευρώ στα 506,76 ευρώ ή κατά 1.861% σε μόλις ένα χρόνο.
Οι βενζινοπώλες αμφισβητούν και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012, στον οποίο προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 269 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ καθώς η ΟΒΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να πουληθούν μέσα σε δυόμισι μήνες 620.000 χιλιόλιτρα πετρελαίου.
Η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων (17% συνολικά σε όλη την Ελλάδα) έχει οδηγήσει ήδη σε πάνω από 1.100 λουκέτα πρατηρίων, ενώ σύμφωνα με τους βενζινοπώλες άλλα 500 πρατήρια έχουν κρεμάσει πωλητήριο χωρίς να έχουν βρεθεί αγοραστές. *ENET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου