Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


25 Φεβ 2013

Φόρος και στον αέρα



Να φορολογήσουν με τον υπό διαμόρφωση νέο ενιαίο φόρο και τα κενά αλλά και ξενοίκιαστα ακίνητα έχουν βάλει σκοπό τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών. Οι διαρροές που κάνουν για να εξευμενίσουν τα πνεύμα­τα των πολιτών είναι ότι με τη λογική αυτή, θα πιεστούν οι ιδιοκτήτες να ρίξουν τα ζητούμενα μισθώματα και τις τιμές στις οποίες είναι δια­τεθειμένοι να τα πουλήσουν!!!
 
Η θεωρία όμως που κρύβεται πίσω από αυ­τήν την επιλογή
είναι ο ουσιαστικός εξανα­γκασμός των ιδιοκτητών να ρίξουν τα ζητού­μενα μισθώματα και τις τιμές για την πώληση των ακινήτων, ώστε οι έχοντες και κατέχοντες να τα πάρουν κοψοχρονιά.
 
Τα τελευταία τρία χρόνια η ύφεση έχει επι­φέρει ένα καταλυτικό πλήγμα στην αγορά ακι­νήτων. Λόγω της κατακόρυφης συρρίκνωσης του λιανεμπορίου και του κλάδου παροχής υπηρεσιών πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών ακινήτων (π.χ. γραφεία, καταστήματα) παρα­μένουν ξενοίκιαστα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις κατοικίες, κυρίως στις υποβαθμισμέ­νες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου η αποχώρηση των μεταναστών και η αναγκα­στική επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία έχει αφήσει χιλιάδες κατοικίες ξενοίκιαστες.
 
Τα παραπάνω ακίνητα, με βάση το σημερι­νό φορολογικό καθεστώς, επιβαρύνονται με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, εφόσον η συνο­λική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου ξεπερνά το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Δεν επιβαρύνουν, ωστόσο, τους ιδιοκτήτες τους με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδο-τούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) καθώς όταν είναι μη ηλεκτροδοτούμενα απαλ­λάσσονται.
 
Πάντως με δεδομένο ότι στον νέο φόρο δεν θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να γί­νονται πολύ έντονα διαβήματα από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών. Αλλά φωνή βο­ώντος εν τη ερήμω!!! Το μόνο που φοβούνται στο ΥΠΟΙΚ είναι το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει στα μικρά κόμματα της συγκυβέρνη-σης, τα οποία θα πιεστούν από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ξε­νοίκιαστα ακίνητα και θα κληθούν να πληρώ­σουν φόρο και για αυτά.
 
Ούτως ή άλλως οι μικρομεσαίοι θα κληθούν να βγάλουν και πάλι το φίδι από την τρύπα, αφού θα πληρώσουν αδρά με δεδομένο ότι και για αυτούς σχεδιάζεται μείωση του αφο­ρολόγητου ορίου στον φόρο ακινήτων από τις 200.000 στις 50.000 ευρώ. Το εισπρα­κτικό αποτέλεσμα του νέου φόρου θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στα 3,2 δισ. ευρώ.ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...