Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Σεπ 2010

Στη μέγκενη των περικοπών Τρία σενάρια για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων


Τη συγχώνευση των επιδομάτων, με στόχο την περαιτέρω μείωση της δημόσιας δαπάνης στα όρια που θέτει το μνημόνιο, έχουν ως κοινό σημείο τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, εν όψει της επόμενης επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας, τον Νοέμβριο, για το νέο προϋπολογισμό.


Η πρόβλεψη του μνημονίου ότι το κόστος της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου θα μειωθεί το 2011 κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με φέτος από το πάγωμα των μισθών και το ψαλίδισμα όλων των επιδομάτων. Άλλα 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν με τον νέο τρόπο πληρωμής από την Ενιαία Αρχή.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τα τρία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

Το πρώτο σενάριο θέλει τη διατήρηση των σημερινών εισαγωγικών μισθών για το διάστημα των επόμενων τριών ετών, τη διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος ευθύνης και την ενσωμάτωση όλων των άλλων σε ένα γενικό που θα ξεκινάει από 140-150 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται σύντμηση των κλιμακίων και διαμόρφωση της σχέσης εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία.


Το δεύτερο σενάριο, είναι πιο αυστηρό και θέλει τη σύγκλιση των εισαγωγικών μισθών του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για τους νεοεισερχόμενους και αντίστοιχο μηχανισμό ωρίμανσης με τριετίες. Τα κλιμάκια περιορίζονται από 30 σε 10. Η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού ορίζεται στο ένα προς τρία και η μείωση της δημόσιας δαπάνης σε βάθος χρόνου θα είναι δραστική. Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο πέραν των γενικών επιδομάτων (περίπου 40) υπάρχουν και οι ειδικές παροχές οι οποίες θα ομογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης.
Το τρίτο προβλέπει αλλαγή εκ βάθρων του σημερινού μισθολογικού καθεστώτος, με διατήρηση των εισαγωγικών μισθών αλλά σύνδεση των επόμενων κλιμακίων ανάλογα με την εξέλιξη κάθε υπαλλήλου. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των επιδοματικών παροχών και τη θέσπιση κινήτρων απόδοσης ανά κλάδο. Τα κλαδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό ενώ της απόδοσης θα καταβάλλεται περιοδικά ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, έπειτα από αξιολόγηση των υπηρεσιών. Με το σενάριο αυτό ενσωματώνεται στον μισθό και το μέρος των πρόσθετων αμοιβών του 13ου και 14ου μισθού, που δεν περικόπηκαν φέτος.
Από τις σελίδες της ίδιας εφημερίδας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ.Παπασπύρος σημειώνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τη ΔΕΘ έχουν μπει σε ένα δεύτερο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων. «Έχουμε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, στις 29 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, την οποία είχε προτείνει εδώ και καιρό η ΑΔΕΔΥ. Έχουμε πάρει απόφαση για απεργία στις 7 Οκτωβρίου. Στις 8 εκδικάζεται η προσφυγή μας στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του μνημονίου. Είναι ολοφάνερο όμως, πλέον, ότι το μνημόνιο δεν θίγει μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά το σύνολο των εργαζομένων, γι' αυτό και δεν μπορεί να παλεύεται μόνο από εμάς. Χρειάζεται ευρύτερη κοινωνική κινητοποίηση, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...