Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Μαρ 2011

Ο «Αγγελιοφόρος» τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή

Σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή, τέθηκε με επιτυχία ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, o «Messenger» («Αγγελιοφόρος»). Είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πετυχαίνει κάτι τέτοιο στον Ερμή, τον πιο κοντινό στον Ήλιο πλανήτη, με θερμοκρασία πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τον πέμπτο πλανήτη, στον οποίο η NASA έχει θέσει ένα σκάφος-δορυφόρο σε τροχιά γύρω του.

Το "Messenger", που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη πριν από περίπου 6,5 χρόνια και έχει ήδη διανύσει σχεδόν 7,9 δισ. χιλιόμετρα, προγραμματίζεται να μείνει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή για τουλάχιστον ένα χρόνο (κάνοντας περίπου 730 περιφορές γύρω του), σε υψόμετρο περίπου 200 χλμ., ώστε να τον μελετήσει με λεπτομέρεια, σύμφωνα με το BBC και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αφού γίνουν πρώτα οι αναγκαίοι έλεγχοι ότι και τα επτά επιστημονικά όργανα του "Αγγελιοφόρου" λειτουργούν σωστά, στις 4 Απριλίου θα αρχίσει επίσημα η επιστημονική μελέτη του Ερμή.

Η προηγούμενη αποστολή της NASA για μελέτη του Ερμή ήταν του "Μάρινερ" πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και είχε επιτρέψει να τραβηχτούν μερικές φωτογραφίες.
Φωτογραφία του Ερμή από τον "Αγγελιοφόρο"  Ο "Messenger" έχει μέχρι στιγμής κάνει τρία σύντομα "περάσματα" από τον Ερμή, πριν τεθεί σε κανονική τροχιά γύρω του, και ήδη έχει χαρτογραφήσει ένα μέρος της επιφάνειάς του.
Παρά την υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, ιδίως στον ισημερινό του (πάνω από 600 βαθμοί Κελσίου), που θα έλιωναν ακόμα και τον μόλυβδο, υπάρχουν ενδείξεις ραντάρ για παγωμένο νερό σε μερικούς κρατήρες, κάτι που το σκάφος θα προσπαθήσει να αποδείξει.
Ο Ερμής είναι πολύ πυκνός (πάνω από τα δύο τρία του πρέπει να αποτελούνται από σίδηρο και άλλα συγγενή μέταλλα), ενώ διαθέτει μαγνητικό πεδίο, κάτι που δεν έχουν ο Άρης και η Αφροδίτη.

Η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία προγραμματίζουν να στείλουν και δικές τους αποστολές στον Ερμή μέσα σε αυτή τη δεκαετίαENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...