Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


5 Μαΐ 2011

Διατροφική... ανατροφή Από μικροί μαθαίνουμε τα «πρέπει» και τα «μη»


Διατροφική... 
ανατροφή



Γνωρίζετε ότι ένα παιδί ενδέχεται να πρέπει να εκτεθεί ως και 10 – 20 φορές σε μία τροφή προτού την επιλέξει; Πόσο συχνά κάθεστε στο τραπέζι για να γευματίσετε με το παιδί σας;

Γονείς, παιδιά και διατροφικές συνήθειες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, για να απαντήσουν σε ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος για την υγεία των ανηλίκων. Το μόνο σίγουρο είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους μπορούν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, και να μάθουν πώς θα εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα τους. Πολλές
φορές, αρκεί να έχουν σωστά πρότυπα, γονείς που υιοθετούν ό, τι συμβουλεύουν.

Τα «πρέπει» και τα «μη» για τα υπέρβαρα παιδιά

Δεν χρειάζεται να κόψετε «μαχαίρι» όλα τα γλυκά από την εβδομαδιαία διάταξη. Τα παιδιά αγαπούν τα λιχουδιές, και δη τις απαγορευμένες, ως εκ τούτου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η συνεχής πειθαρχία – στέρηση από τα ζαχαρωτά, τα παγωτά, τις σοκολάτες. Καθιερώστε το μέτρο στη διατροφή του παιδιού: γλυκό, δυο – τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μία λύση εφικτή.

Δεν είναι ανάγκη η δίαιτα να είναι περιοριστική. Μάθετε το παιδί να τρώει σωστά, συμβουλευθείτε έναν καλό διατροφολόγο για τις τροφές που πρέπει να λαμβάνει ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το σωματικό βάρος του. Το να μην καταναλώνει άχρηστες, παχυντικές τροφές όπως αναψυκτικά και τσιπς, είναι μεγάλο βήμα.

Καθιερώστε 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) - αν είναι δυνατόν, μειώστε την ποσότητα που λαμβάνει σε κάθε γεύμα κατά ¼.

Επιβάλλεται ένα πλούσιο πρωϊνό, η απουσία του ενδέχεται να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Για δεκατιανό στο σχολείο, προτιμήστε ένα φρούτο ή ένα τοστ, και πάντως σνακ που παρασκευάζεται στο σπίτι. Όσο λιγότερα γεύματα εκτός σπιτιού, τόσο το καλύτερο.

Βάρος σε φρούτα και λαχανικά

Δώστε βαρύτητα στα φρούτα και τα λαχανικά, με μικρά τρυκ – τόσο στη γεύση, όσο και στην αισθητική παρουσίαση – μπορούν να προσελκύσουν και τα πλέον δύσκολα παιδιά. Ιδανική θεωρείται η πρόσληψη τουλάχιστον 5 με 9 (ανάλογα με την ηλικία του) μερίδες φρούτων και λαχανικών, με την κάθε μερίδα να αντιστοιχεί σε ένα μικρό φρούτο ή μισό φλιτζάνι λαχανικά.

Οι συγκεκριμένες τροφές, όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, εμπεριέχουν φυτικές ίνες, πολύτιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού, και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Οι χυμοί δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρούτα, παροτρύνετε το παιδί να τα καταναλώνει ολόκληρα.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ασκηθεί, να μειώσει τις καθιστικές δραστηριότητες. Υπολογιστής και τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστούν σε δυο ώρες καθημερινά, όπως άλλωστε συνιστά και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Περιλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα του παιδιού_ παιχνίδι, περπάτημα.

Γονείς και θεωρίες

Η συμβολή των γονέων είναι σαφώς καθοριστική στην υγιεινή διατροφή των παιδιών.

Μην απαιτείτε από το παιδί να τρώει σαλάτα όταν εσείς καταναλώνετε γλυκό, ούτε βεβαίως να περιορίσει την ποσότητα του γεύματος του, όταν εσείς συνηθίζετε περισσότερες από μία μερίδες, ή δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λιχουδιές.

Είναι πολύ πιθανό ένα παιδί να αρνείται να φάει λαχανικά, την πρώτη φορά που θα του τα εμφανίσουμε. Επιμείνετε διακριτικά, παρουσιάζοντας τα και τις επόμενες φορές που θα καθίσει στο τραπέζι, χωρίς να του ασκείτε πίεση. Αν τα δοκιμάζετε και σεις, ενδέχεται κάποια στιγμή να αποφασίσει να πειραματιστεί.

Ερευνες έχουν άλλωστε δείξει ότι ένα παιδί πρέπει να «εκτεθεί» τουλάχιστον 10 με 20 φορές σε ένα τρόφιμο για να αποφασίσει να το δοκιμάσει, πόσο μάλλον για να το ενσωματώσει στο διαιτολόγιό του.

Οι διατροφολόγοι επιμένουν επίσης ότι όταν το παιδί κάθεται στο τραπέζι με τους γονείς τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αποκτά καλύτερες διατροφικές συνήθειες, και ελέγχει πιο αποτελεσματικά το σωματικό βάρος του.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...